Thee informatie, Theesoorten
Leave a comment

Wat is yerba maté?

Samurai Chai Mate

Dinsdag konden jullie de review over de Samurai Chai Maté al lezen. Een heerlijke thee waar je de dag wel mee doorkomt.
Voordat ik deze thee tegenkwam had ik wel eens van yerba maté gehoord en er iets over gelezen, maar echt veel wist ik er niet over. Nadat deze thee zo’n succes bleek te zijn moest ik er wel verder induiken. Vandaag dan ook antwoord op de vraag: Wat is yerba maté?

yerba mate tekening

bron

Om meteen officieel te beginnen, yerba maté is geen thee. De blaadjes en takjes die gebruikt worden in deze ‘thee’ zijn namelijk niet afkomstig van de theeplant, maar van de Ilex Paraguariensis. Dit is een boom die behoort tot de familie van de hulstbomen en deze komt alleen voor in Argentinië, Uruguay, Paraguay en het zuiden van Brazilië. Deze boom kan tot 15 meter hoog worden al zijn er in het wild ook bomen van 30 meter hoog. Deze oudere bomen worden om de vier jaar geoogst terwijl de groene stengels van de jongere bomen na elk groeiseizoen geplukt worden. De geoogste takken worden meteen vervoerd om verder verwerkt te worden.

Yerba maté ontleedt

Het woord yerba maté is eigenlijk een combinatie van ‘yerba‘, dat staat voor thee/blaadjes, en ‘maté’, dat staat voor de kalebas waaruit deze ‘thee’ gedronken wordt. Daarnaast wordt er ook nog een ‘bombilla’ of rietjes gebruikt om door te drinken.

Yerba maté wordt ook wel een superthee genoemd, omdat deze zoveel goede stoffen bevat, waaronder antioxidanten. Daarnaast wordt er ook gezegd dat:

Yerba maté has the strength of coffee, the health benefits of tea and the euphoria of chocolate – Guayaki

Dat klinkt niet verkeerd. De koppen Samurai Chai Maté zorgden er inderdaad voor dat ik energie kreeg, wakker werd en het gevoel kreeg dat ik de wereld aan kon.

Deze superthee wordt al vele generaties gedronken door de Zuid-Amerikaanse Aché Guayaki stam vanwege alle gezondheidsvoordelen.

Het drinken van yerba maté

Het drinken van yerba maté wordt vooral gezien als een sociale aangelegenheid. In plaats van bij iemand op de koffie gaan, ga je bij iemand op de yerba maté. Deze thee kan traditioneel gezet worden met behulp van de kalebas en een rietje. Je vult 2/3 van de kalebas met de theeblaadjes en hierover giet je water van maximaal 75°C. Met behulp van het rietje, met daarin een filter, kun je nu genieten van deze oppepper. Kalebas leeg? Vul deze gewoon weer met water.

Mocht je toevallig geen kalebas en rietje met filter in huis hebben dan kun je ook gewoon een t-sac, thee-ei of een zeefje gebruiken.

kalebas en rietje voor het drinken van yerba mate

bron

Bekijk hier verschillende video’s over het zetten van yerba maté met bijvoorbeeld een french press of espresso machine.

Yerba maté en je gezondheid

Zoals ik aan het begin van dit artikel al schreef bevat yerba maté veel gezonde stoffen. Zo zitten er veel vitamines, mineralen en antioxidanten in deze thee. Ook is yerba maté een gezond alternatief voor koffie. Qua cafeïnegehalte zit yerba maté tussen koffie en thee in. Doordat yerba maté een laag gehalte aan tannine bevat kun je deze thee zo sterk maken als koffie zonder dat deze bitter wordt. Ook zal je maag niet opspelen bij het drinken van deze thee wat soms wel het geval kan zijn bij het drinken van koffie. Oftewel, een thee met alleen maar voordelen.

Na de eerste slok van de Samurai Chai Maté was ik meteen fan. Ondanks dat dit een melange is geeft de thee mij energie en zorgt het ervoor dat ik mij goed op mijn werk kan concentreren. Mocht je willen minderen met koffie dan is maté zeker aan te raden!

Heb jij wel eens yerba maté gedronken (uit een kalebas)? Wat vond jij van deze oppepper uit Zuid-Amerika?

Bronnen: optimalegezondheid.com, guayaki,com, yerbamate-thee.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *