Thee informatie
Leave a comment

Thee proces van plukken tot verpakken

thee

Vorige week schreef ik over hoe er 6 verschillende theeën uit 1 plant geproduceerd kunnen worden. Het oxidatieproces wat voor de verschillende theeën zorgt is niet de enige stap die de theebladeren moet afleggen voordat deze gebruikt kunnen worden om een geurende kop thee mee te zetten.

Het begint met het plukken van de blaadjes. Dit gebeurt op theeplantages die vol staan met de Camellia Sinensis. De theeplant wordt gesnoeid tot 1m hoogte om zo het plukken makkelijker te maken. Handig, aangezien de beste theeblaadjes zich in de top van de theeplant bevinden. Kwaliteit van de thee begint dus al met welk blad er geplukt wordt. Hieronder een schema die de verschillende plukken aangeven.

schema theeblaadjesBron: wijs-zonen.nl

Na het plukken van de theebladeren moeten deze meteen verwerkt worden.

Stap 1. Verflensen

Het begint met het indrogen van de bladeren. Dit gebeurt door de theebladeren op roosters neer te leggen en er een nacht lang warme lucht overheen te blazen. Naast dat de bladeren vocht verliezen worden deze ook een stuk soepeler.

Stap 2. Rollen

De soepel geworden theebladeren kunnen nu gerold worden. Dit rollen gebeurt of met de hand of met behulp van twee schijven van hout en metaal. Het rollen zorgt ervoor dat cellen in de bladeren barsten wat als gevolg heeft dat er sap vrijkomt. Het vrijkomen van dit sap is de eerste stap in het fermentatie proces.

Stap 3. Fermenteren

Het vrijgekomen sap komt in deze stap in aanraking met zuurstof. Hierdoor vind oxidatie plaats waardoor de blaadjes van kleur veranderen. Fermenteren zorgt voor de specifieke eigenschappen van zwarte thee, groene thee, gele thee, witte thee, oolong en pu-erh. Je kunt meer lezen over dit proces in het artikel van vorige week 6x thee van de Camellia Sinensis.

Stap 4. Drogen

Om het fermentatie proces te stoppen moeten de theeblaadjes verder gedroogd worden. Dit drogen gebeurt in een heteluchtoven. Na zo’n 20 a 30 minuten is het vochtgehalte teruggebracht tot 4-6%. De thee is nu goed houdbaar en heeft een mooie smaak.

Stap 5. Sorteren

Het sorteren van losse thee en theestof gebeurd met behulp van zeven. De grofste boven en de fijnste onderop. Op deze manier bestaat losse thee ook echt uit gerolde of stukjes gedroogde bladeren en niet uit theegruis. Het theegruis komt terecht in theezakjes.

Stap 6. Verpakken

Als de thee gesorteerd is wordt deze verpakt in zakken met folie aan de binnenkant. De thee is nu klaar voor verspreiding naar de verschillende theehandelaren.

thee procesBron: wijs-zonen.nl

Hierboven is het hele proces nog eens te bekijken. De afbeelding laat ook goed zien hoe de kleur van de bladeren langzaam aan veranderd.

Bronnen: mastersteaandcoffee.nl, delicieuse.be

0 Comments

  1. Pingback: Hoe worden theebloemen gemaakt? | Love for Tea

  2. Pingback: 6x thee van de Camellia Sinensis | LoveForTea

  3. Pingback: Zelfgemaakte thee uit je achtertuin | LoveForTea

  4. Pingback: 10 meest gelezen artikelen van 2015 | LoveForTea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *