Inspiratie, Thee informatie
Leave a comment

Tea pairing, de basis

Tea pairing

Naast het steeds weer ontdekken van nieuwe thee vind ik tea pairing ook super interessant. Bij verschillende theeproeverijen kwamen de lekkerste combinaties voorbij van thee met een hapje. Maar naast een high tea waarbij de hapjes en de thee elkaar aanvullen, versterken of doen verrassen kun je thee ook heel goed tijdens een maaltijd drinken. Dat klinkt goed, en ik ben dan ook op zoek gegaan naar de basis van tea pairing.

Wat is tea pairing precies?

Tea pairing is niet meer dan het combineren van thee met een hapje of een gerecht. De combinatie wordt vooral gemaakt op basis van de smaak en het doel van de thee bij het eten. De thee kan bijvoorbeeld de smaak van het eten extra intens maken, de smaak juist wegnemen zodat je smaakpapillen blanco kunnen beginnen met het volgende gerecht of juist een vol gevoel wegnemen en de spijsvertering bevorderen. Thee bij een gerecht kan dus meer zijn dan alleen een lekker drankje.

Hoe gaat tea pairing precies in zijn werk?

Eigenlijk is tea pairing heel persoonlijk. Door het proberen en proeven van combinaties kom je erachter welke thee jij goed bij een bepaald gerecht vindt passen. Wel heb ik een aantal richtlijnen gevonden die je op weg kunnen helpen.

Basis richtlijnen voor tea pairing

  • Witte thee: neutraliseert de smaak, spoelt de mond schoon tussen twee gangen, en is een geweldige combinatie met pittig gekruide gerechten en kaas.
  • Groene thee: grof gezegd past groene thee bij elk gerecht waar ook witte wijn bij past. Japanse groene thee gaat perfect bij zeevruchten, vis en rijstgerechten. Chinese groene thee combineert mooi met groene salades, kaas en kip.
  • Zwarte thee: grof gezegd past zwarte thee bij elk gerecht waar ook rode wijn bij past. De volle rijke smaak van zwarte thee met sterk aanwezige tannines past goed bij rijke, volle, romige gerechten als gegrild vlees, curries, maar ook chocolade desserts of crème brûlée .
  • Oolong: bij deze thee is het sterk afhankelijk van het niveau van oxidatie en roostering. Licht geoxideerd en geroosterde oolongs passen bij lichte gerechten, vergelijkbaar met groene thee. Zwaar geoxideerd en geroosterd, denk aan volle rijke gerechten, zijn vergelijkbaar met zwarte thee.
  • Pu Ehr: Pu Ehr smaakt heel goed met volle pure chocolade en ‘warme’ kruidige gerechten met bijvoorbeeld kaneel en kardamon. Perfect voor bij een dessert.
  • Rooibos: Rooibos combineert door het zoet, kruidige met vanille tonen heerlijk bij zoete gerechten.

Maar alle combinaties blijven natuurlijk persoonlijk. Ga dus vooral lekker proeven! Ga ik ook doen.

Naast thee bij een maaltijd kun je tea pairing ook toepassen in combinatie met kaas en chocolade. De Tea Association of Canada heeft hier een aantal leerzame video’s over die zeker kunnen helpen bij het maken van combinaties. Vergeet de wijn en serveer gewoon thee!

Drink jij vaak thee bij een maaltijd en wat is jouw favoriete combinatie?

0 Comments

  1. Thee en chocola combineer ik wel (any tea, any chocolate), maar eigenlijk drink ik nooit thee bij een maaltijd. Na het lezen van je blog ga ik dat toch eens proberen. En die thee en chocola ga ik misschien ook eens wat bewuster samen uitproberen. Leuk om te lezen!

  2. Pingback: Tea Moments’16 januari | LoveForTea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *