Oolong, Thee
comment 1

Review: Oriental Beauty

Oriental Beauty Yumchatea

Een paar weken terug was ik op bezoek bij Yumchatea. Hier genoot ik van een aantal heerlijke oolongs waaronder deze Oriental Beauty. Naast deze thee genoot ik ook van het verhaal achter de Oriental Beauty.

Naast dat dit een heerlijke oolong is (spoiler alert), is het verhaal rondom deze oolong ook geweldig. Dit verhaal begint met de oogst. Deze vindt namelijk plaats in juni in plaats van de gebruikelijke maanden april en mei. Om de heerlijke smaken van deze thee te ontwikkelen is er namelijk hulp nodig van een insect, de dwergcicaden (Jacobiasca formosana). Deze diertjes knabbelen aan de theeblaadjes wat hetzelfde effect heeft als het kneuzen van de theeblaadjes. De blaadjes gaan in de aanval door een aroma te creëren en dit aroma geeft de oriental beauty zo’n heerlijke smaak.

Het tweede verhaal heeft betrekking tot de naam. Een theeboer zag dat zijn theeplanten aangegeten waren, maar in plaats van ze af te schrijven, verkocht hij de theebladeren alsnog. Een theehandelaar vond deze oolong zo lekker dat hij meer betaalde dan de boer ervoor vroeg. Uiteindelijk is deze oolong door een Britse theehandelaar in Engeland aangekomen waar deze gedronken werd door Queen Elisabeth II. De koningin was zo onder de indruk van de smaak en de thee dat ze het de Oriental Beauty doopte.

Ik vind zulke verhalen geweldig. Of het klopt is natuurlijk de vraag, maar ik vind het altijd wel wat extra’s toevoegen aan de thee.

Oriental Beauty (of Bai Hao)

Oriental Beauty Yumchatea

Voor het zetten

Hoeveelheid: 2 gram
Watertemperatuur: 90°C
Trektijd: 3 minuten

Na het zetten

Geur: De theebladeren ruiken al heerlijk subtiel zoet.
Smaak: Wauw. De smaak is ook heerlijk. Zowel subtiel als complex. Zoet als kruidig. Het mondgevoel is ook erg fijn. Het licht gele uiterlijk van deze thee is al een hint naar de zoetheid. Het is een fruitige zoetheid die ook wel wat wegheeft van honing. Het zoete karakter blijft hangen waardoor je nog kunt nagenieten van deze oolong. Vooral achter in je gehemelte blijf je de mix van smaken nog lang proeven.

Deze oolong zal iedereen aanspreken, want de smaak blijft je verbazen. Met elke slok proef je weer iets anders. Ik begrijp goed waarom deze thee de naam Oriental Beauty heeft meegekregen.

Heb jij deze prachtige Oriental Beauty als eens in je kopje gehad?

Dit artikel bevat producten die ik van een merk/bedrijf heb ontvangen.

1 Comment

  1. Pingback: Tea Moments november’16 | LoveForTea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *