Theemerken
Leave a comment

Op de thee bij YUMCHATEA

Yumchatea

Een tijd terug was ik op bezoek bij YUMCHATEA in Schiphol-Rijk. Ik mocht meekijken en meeproeven bij een proefsessie/training van een onderneemster die voor haar bedrijf een beauty-theelijn wil ontwikkelen. En tegen theeproeven zeg ik geen nee.

Maar dit was niet de enige reden waarom ik op bezoek was. Naast dat ik langs ging voor ‘een kijkje in de keuken’, was ik er ook omdat zij LoveForTea hebben overgezet naar Teamagazine.nl. Ja, je leest het goed. De mannen van Yumchatea hebben ook nog eens software bedrijf!

Om de combinatie thee en software beter te kunnen begrijpen, heb ik ze een aantal vragen gesteld over hun passie voor thee en hun theemerk YUMCHATEA.

YUMCHATEA

Waar komt jullie passie voor thee vandaan?
Onze roots en de behoefte aan goeie thee tijdens het coderen (we zijn computer engineers waardoor we de hele dag achter onze computers software aan het schrijven zijn). Van huis uit dronken we altijd al echte thee (van de theeplant, camellia sinensis). Eenmaal aan het studeren en het huis “uit”, kwamen we er al gauw achter dat “echte” thee helemaal niet zo 1-2-3 te verkrijgen was. Supermarkten, speciaalzaken, internet..nergens was goeie echte thee te koop. We hadden er nooit bij stilgestaan waar onze ouders de thee vandaan haalden. Blijkbaar deden ze dat wanneer ze 1x per jaar weer naar hun moederland gingen. Zo begonnen we ons langzamerhand te verdiepen in de wereld van thee.

Hoe komt het dat twee ‘computer science geeks’ in de theebusiness zijn gestapt?
Toen we voor een ambitious project in Silicon Valley terrecht waren gekomen.  Merkten we op dat iedereen met een een jug losse thee naast zijn laptop zat te werken. Ook waren er menig discussies over de kwaliteit van de thee  of waar deze vandaan kwam. Dat viel op en dat was erg leuk. Daarnaast waren er veel thee salons en hang outs waar je  de beste thee kon krijgen.

Hoewel Nederland van oudsher een waar theeland is. (De Hollanders hebben het uitgevonden hier in het Westen),  drinken we allemaal uit zakjes en noemen we alles wat warm en een smaakje heeft thee? Het was ooit een elite drankje wat erg duur maar kwalitatief erg goed was, waarom is het nu zo spotgoedkoop geworden en drinken we letterlijk de stof en restjes van de theeindustrie.  Hoe ziet de productieketen er dan uit en wat moeten de theeboeren allemaal doen om goeie thee te produceren? Dit moet anders dachten we, en zo zijn we gestart met ons avontuur.

Hoe kwamen jullie op het idee van YUMCHATEA?
We hebben gezien hoe de keten eruit ziet vanaf de theeboer tot aan de schappen in de supermarkten. Boeren werken het hele jaar hard om de theeplanten op de juiste momenten te kunnen oogsten. Echter verdienen niet zij het geld, maar de grote theefabrieken en/of tussenpersonen. Dit komt doordat de theeplantages helemaal niet dicht bij een stad liggen, maar vaak diep of hoog in de bergen. Logistiek gezien is het dan vaak een enorme uitdaging om alles op tijd naar de stad te brengen. Door de opkomst van internet en technologieën zoals de smartphone, vonden we het tijd om iets te doen voor de theeboeren. Stap voor stap willen we de markt voor hun toegankelijker maken, zodat zij hun mooie theeën direct kunnen verkopen en er dus direct van kunnen profiteren.

Waar staat yumchatea voor en wat kunnen theeliefhebbers van jullie verwachten?
YUMCHATEA betekent letterlijk “thee drinken”. Maar het heeft ook een tweede betekenis, namelijk “een sociaal moment  o m te delen”. Dit is het effect dat we graag zien. Hollandse gezelligheid onder het genot van een pot goede kwaliteitsthee die met veel liefde is verbouwd door de theeboeren en de theemeesters.

Wij reizen meermaals per jaar naar theeproducerende landen (Azoren, Nieuw Zeeland, Vietnam, China, etc) om op zoek te gaan naar de mooiste theeën en om weer te leren van de theeboeren. Het grote plan is dan ook dat we op een gegeven moment, middels steeds toegankelijkere technologie, de productie van A tot Z kunnen volgen. Zodat je precies weet van welke boom de blaadjes in je thee afkomstig zijn.

Yumchatea

Jullie hebben een mooi assortiment thee. Op welke thee zijn jullie het meest trots om te kunnen verkopen?
Voor de “normale” consument hebben we een selectie van 18 soorten theeën, maar voor de horeca en/of de gevorderde theedrinkers hebben we inmiddels al meer dan 55 soorten PURE theeën. De theeen waar je voor moet zwoegen om te ontdekken. Denk aan uren lange berg hikes om bij een wilde thee plantage te komen. Sommige theeen zijn bijna een mythe.

En welke theelanden zouden jullie nog graag aan het assortiment toevoegen?
Die zijn er zat. Maar dat houden we nog even voor onszelf. Het leuke is juist om weer een verassing te hebben als het gaat om  nieuwe ontdekking van een bijzondere thee.

Jullie thee is nu vooral verkrijgbaar in jullie webshop als ook in hotels en restaurants. Staat er ook een fysieke Yumchateawinkel in de planning?
Hahaha…we hebben het al druk genoeg om de reizen te plannen en we willen nog meer doen. Onze focus is niet het verkopen van thee in een winkel, maar ervoor zorgen dat mensen echte thee waarderen en er daardoor meer behoefte ontstaat naar echte thee. We geloven in samenwerking. Mocht er iemand zijn die graag een YUMCHATEA winkel/concept store wil gaan starten…dan helpen we GRAAG!!

Thee krijgt steeds meer aandacht en er komen steeds meer merken bij. Hoe zien jullie de toekomst van thee in Nederland en welke rol spelen jullie daarin?
We merken dat er ondernemers zijn die “eventjes” snel geld willen verdienen met een theemerk door de theeën als “white-label” in te kopen om dan weer mooi verpakt te gaan verkopen. Consumenten weten nog te weinig van goeie thee waardoor er nu een landschap ontstaat van mooie verpakkingen met slechte inhoud. Daarom wil YUMCHATEA de komende tijd veel meer bewustwording gaan creëren over hoe echte thee verbouwd en gedronken wordt.

Oriental Beauty Yumchatea

Tijdens het theeproeven en praten over thee, werd het duidelijk dat de mannen van YUMCHATEA echt passie hebben voor thee en dat zij deze passie graag overdragen op anderen. Ik ben dan ook erg benieuwd wat we nog van hun gaan horen, want een ding is zeker, hun thee staat garant voor een genietmoment.

Heb jij al eens genoten van een van de heerlijke theeën van YUMCHATEA?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *