Hotspots, Mijn theereis, Theeproeverij
comments 6

Op cursus bij ITC Academy

Tijdens het Dutch Tea Championship raakte ik in gesprek met Richard Schukkink, de oprichter van ITC Academy. Hij nodigde mij uit voor de Tea Foundation-cursus en afgelopen maandag was het zover.

Maandag 1 mei 9:55 uur, ik heb eindelijk de juiste deur gevonden en wordt ontvangen door Paul, de theekenner die ons de hele dag meeneemt in de wereld van thee. De cursisten zijn erg divers. Een medewerker uit een koffietentje, iemand die gepersonaliseerde verpakkingen en thee verkoopt, een theedrinker die er gewoon meer over wil leren, iemand die theeworkshops wil gaan geven, en ik.

Het is een basiscursus dus Paul neemt ons mee naar het begin, Waar komt thee eigenlijk vandaan? Van het verhaal van keizer Shen Nong Shi en het dwarrelende theeblaadje dat in een kopje warm water valt naar de VOC die in 1610 de eerste zwarte thee naar Nederland brachten.

Op cursus bij ITC Academy

Via de woorden ‘Chàh’ en ‘Te’, en de moderne varianten chai en thee/tea, komen we uit bij de theeconsumptie. Wij Nederlanders staan met 0,71 kilo op plek 42. Nummer 1 is Turkije met 6,87 kilo. Opvallend is dat china slechts op plek 33 staat. Dit is lager dan verwacht, maar Paul vertelt ons dat de hoge kwaliteit Chinese thee vooral in China zelf gedronken wordt. En deze thee kan vaker opgeschonken worden en dat lukt met het theezakje waar wij mee opgroeien niet.

Natuurlijk is het niet de hele dag luisteren naar theorie. We hebben ook genoeg thee gedronken. Om de theorie te laten zakken en een plekje te geven, drinken we de hele dag door thee. Groene thee, zwarte thee, gele, witte, oolong, pu’erh, matcha. Alle soorten thee komen voorbij. En omdat we met een klein clubje zijn, kan er ook veel aan bod komen. Zo was gele thee voor velen iets nieuws, dus werd er gele thee gezet. Net als matcha. Ik heb heerlijk genoten van alle thee die langskwam.

Na de prima verzorgde lunch kwam Richard binnenlopen. Hij was net terug uit China en liet ons meteen zijn nieuwste aanwinst proeven. Voor we het wisten, stond de tea tray op tafel en bevonden we ons in een kleine, informele theeceremonie. Ook werd de thee van een cursist geproefd. Ze had zelf elke stap van het productieproces doorlopen, van plukken naar drinken. Heerlijk.

Op cursus bij ITC Academy

Na nog veel meer informatie over de theeplant, cultivars, zetmethodes, en nog meer kopjes thee, was het weer tijd om huiswaarts te keren. Mét theeplantje! Deze staat nu te pronken in mijn kamer en ik hoop dat ik deze nog lang in leven kan houden 🙂 Deze Tea Foundation cursus behandelde natuurlijk alleen maar de basis. Kennis die velen van jullie al wel hebben, maar ondanks dat ook voor mij veel van de informatie al bekend was, vond ik het erg fijn om alles nog eens te behandelen en door te lopen. Zo was het bij mij altijd nog onduidelijk wat een cultivar nou eigenlijk is. Ik kan het je nu vertellen, het is een variëteit van de theeplant. Je bent dus nooit uitgeleerd.

Richard, bedankt voor de uitnodiging. Ik vond het erg leuk en leerzaam om een hele dag over thee te praten en natuurlijk te drinken. Ook vond ik het erg leuk om te zien wie er allemaal op de cursus afkwamen, en waar thee steeds meer aandacht krijgt. Mocht je in de gelegenheid zijn ook een cursus bij ITC Academy bij te wonen, dan zou ik dat zeker doen!

Volg jij graag theecursussen of ga je liever zelf op onderzoek uit? Ik lees het graag hieronder bij de reacties!

Deze diashow vereist JavaScript.

6 Comments

 1. Wat leuk zo’n cursus!
  Ik zit ook al wat rond te kijken of ik eens zo’n workshop/cursus zal doen. Ik wil misschien een eigen theewinkel openen, en dan lijkt me meer kennis over thee wel heel belangrijk.
  Ga eens op de site kijken bij itc academy.

  • teamagazine says

   Dan ben je bij ITC Academy zeker aan het juiste adres!

 2. Manuel De Tey says

  Ik volgde cursus bij Ann Vansteenkiste (schrijfster van “De Stille kracht van Thee) Gedurende vijf avonden in de lokalen SYNTRA te Sint-Niklaas België, proefden we veel thee en kregen we hoofdstukken uit haar boek. Zeer goede spreekster.

 3. Liesah says

  Ik ben ook eens aan het rondkijken om een workshop of opleiding te volgen in België. Het lijkt me enorm boeiend om te doen.

  • teamagazine says

   Is het ook! Ondanks dat je misschien al wat weet over thee is het praten met anderen over deze passie geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *