Theesoorten
Leave a comment

Hoe worden theebloemen gemaakt?

theebloem

Theebloemen zijn in Nederland nog niet heel erg bekend. Erg jammer, want deze bloeiende theeparels zijn een lust voor het oog.
Theebloemen zijn bundeltjes theebladeren met binnenin een gedroogde bloem zoals o.a. jasmijn, lelie, chrysant of hibiscus. Voordat de theebloem in contact komt met warm water is het een gedroogd en compact bolletje. Zodra je deze bloem in het warme water legt is het tijd om te genieten!

Theebloemen worden met de hand gemaakt en na wat zoeken wil ik dit interessante proces graag met jullie delen.

theebloemenCredits: theeboemen.nl

Het begint allemaal met het plukken van de theebladeren. Hierna gaan deze theebladeren het thee proces in van drogen, fermenteren en nog meer drogen. Over dit thee proces heb ik al eens eerder een artikel geschreven.

Nadat de theebladeren helemaal gedroogd zijn worden ze door ervaren theebloem makers gebundeld. In elk bundeltje zitten rond de 150 tot 200 theebladeren. Als het theebundeltje compleet is wordt er een bloem, bijvoorbeeld een lelie, in het midden van het bundeltje gelegd. Om het bundeltje helemaal compleet te maken worden er nog extra theebladeren aan toegevoegd. Zo zit de bloem mooi in het midden. Als laatste wordt er een katoenen touwtje omheen gebonden om alles bij elkaar te houden.

theebloem maken: theebladeren bundelen

Credits: theeliefhebbers.nl

Op dit moment bestaat de theebloem uit lange theebladeren met een bloem in het midden. Dit moet nog tot een klein compact bolletje gevormd worden. Dit gebeurt door het bundeltje voorzichtig in een speciaal doekje te duwen zodat deze een ronde vorm krijgt. Ook dit wordt weer met een touwtje vastgezet en er kan eventueel een speciale vorm aan de theebloem meegegeven worden. Dit ronde bundeltje wordt een paar uur met rust gelaten voordat het gedroogd wordt. Eerst wordt de theebloem voor 5 uur gedroogd in het doekje en hierna nog eens 5 uur zonder doekje. Na het drogen is de theebloem klaar!

Hieronder een filmpje die de oprichters van Numi hebben gemaakt van hun reis naar China. Hier is goed te zien hoe de theebloemen gemaakt worden.

Bron: detheespecialist.nl, Numi video

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *