Thee informatie
Leave a comment

Hoe proef je thee als een pro?

thee smaakwiel

Sinds ik de aflevering van de Keuringsdients van Waarde gezien heb over thee ben ik niet alleen gestopt (bijna dan) met het gebruiken van theezakjes, maar ik ben ook gaan nadenken over hoe je nou eigenlijk thee moet proeven. Vooral het stukje waarin thee slurpend gedronken werd heeft mijn aandacht getrokken. Ik ben op onderzoek uitgegaan over hoe je thee proeft als een pro.

Ik ben dus het internet op gedoken om meer te weten te komen over hoe je je thee het beste kunt proeven om zo optimaal van jouw moment te genieten.

Het proeven bestaat grof gezegd uit vier stappen, namelijk:
1. Het bekijken van de theebladeren
2. Het in je opnemen van het aroma
3. Het proeven zelf
4. De afdronk van de thee

De theebladeren

Thee proeven begint bij het bekijken van de theebladeren. Deze zeggen namelijk al veel over de kwaliteit van de thee. Wat zie je als je de bladeren bekijkt? Zijn deze kort, lang, gerold of met theeknopjes? Hele bladeren zijn vaak beter dan gebroken bladeren en witte thee moet bedekt zijn met fijne donshaartjes. De kleur van de bladeren zegt ook veel over de thee. Is deze zwart, groen of juist een mengeling van kleur, wat betekend dat je te maken hebt met een melange.

Voor het zetten van de thee kun je ook nog aan de bladeren ruiken. Doe je ogen dicht en neem de geur in je op. Is deze bloemig, grassig of gerookt? Misschien ruik je nu wel iets wat je na het zetten niet zult proeven. Het ruiken aan de theebladeren zal ervoor zorgen dat je het aroma nog meer gaat waarderen.

Newby theeproeverij

 

Het aroma

Na een grondige inspectie van de theebladeren is het tijd om een kopje thee te zetten. Doe dit op de manier die bij de theesoort past en denk daarbij aan watertemperatuur en trektijd. Heb je je kopje gezet dan zijn er twee dingen die je kunt doen voordat je de thee gaat proeven.

– Ruik aan de thee en eventueel ook aan de theebladeren die je gebruikt hebt. Wat ruik je? Spreekt het je aan en heb je al zin om een slok thee te nemen?
– Kijk naar de kleur van de thee. Een kopje met een witte binnenkant zorgt ervoor dat je de kleur goed kunt bekijken. Troebele thee is vaak een teken van mindere kwaliteit.

Het proeven

Na het ruiken en bekijken van de thee mag je het nu eindelijk proeven. De thee is wat afgekoeld en mag net als wijn geslurpt worden. Slurp een klein slokje naar binnen en rol dit over je tong. Wat proef je? Proef je citrus of juist een grassige smaak. Is de smaak sterk? Ook belangrijk is hoe de thee in je mond aanvoelt. Is het bijvoorbeeld zacht of laat het een “coating” achter? Wat gebeurt er in je mond nadat je de thee gedronken hebt, voelt je mond droog aan of juist vochtig?

Hieronder zie je een smaakwiel die je kan helpen met het beschrijven van de thee. Het kan zijn dat iedereen wat anders proeft bij het drinken van dezelfde thee en dat is heel normaal. Je proeft wat je proeft en hier kan verschil in zitten.

thee smaakwiel

De afdronk

Ik noemde het hierboven al even, maar let ook op de afdronk van de thee. Blijft de smaak hangen of is deze al snel verdwenen? De afdronk kan identiek zijn aan de thee, maar er kunnen ook smaken naar boven komen die je bij het proeven niet hebt kunnen ontdekken. Probeer het eens uit door na een slokje thee je mond een stukje te openen om zo de lucht tussen je mond en neus te laten stromen.

Je zou er nog een vijfde stap aan kunnen toevoegen, namelijk het mentale en fysieke effect. Wat doet de thee met jou? Krijg je er meer energie door, verwarmt het je, geeft het je een veilig gevoel? Ook dit is weer subjectief en zal bij iedereen anders zijn.

Ik ga deze punten zeker in mijn achterhoofd houden als ik weer een kop thee drink. Ik vind het altijd al heerlijk om aan theebladeren te ruiken, omdat ik dan al kan fantaseren over hoe de thee zal smaken. Probeer het eens als je dat normaal gesproken niet doet.

Ook op YouTube zijn er interessante video’s te vinden over het proeven van thee, zoals deze en deze.

Hoe proeven jullie thee? Passen jullie een aantal punten toe of heb je er eigenlijk nooit zoveel aandacht aan gegeven? Of heb je misschien weleens een thee cursus gevolgd? Ik lees graag jullie proef ervaringen bij de reacties!

Bronnen: hotsoup.nl    mightyleaftea.be    evansnwatson.nl 
Afbeelding 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *