Thee informatie
Leave a comment

Hoe herken je kwalitatief goede thee?

thee

Het lijkt haast onvermijdelijk, maar zodra een product aanslaat komen er steeds meer varianten en deze zijn niet altijd van de beste kwaliteit. Met thee zie je hetzelfde gebeuren.
Steeds meer mensen ontdekken thee waardoor de vraag stijgt. Hier wordt op ingespeeld door meer thee op de markt te brengen. Helaas zijn dit vaak theezakjes varianten die vooral met theegruis gemaakt zijn.

Toch zijn er manieren om het koren van het kaf te onderscheiden. Ik ben erin gedoken en deel mijn ontdekkingen met jullie

Kwaliteit van thee wordt door 3 dingen bepaald
– De tuin
– De oogst
– Het blad

plantage collage

De tuin

Je denkt er misschien niet over na, maar de tuin waar de thee groeit en geplukt wordt heeft grote invloed op de kwaliteit. Zo kan een verschil in hoogte of grondsoort al voor kwaliteitsverschillen zorgen. Door dit hoogte verschil kan een theeplantage verschillende kwaliteiten thee leveren. Ook klimaatverschillen hebben invloed op de kwaliteit.

De oogst

Naast de verschillende blaadjes die geplukt kunnen worden zit er ook verschil in het moment van plukken. Komt de thee uit een lentepluk of uit een herfstpluk? Dit kan al een verschil in smaak veroorzaken.

Het blad

Hoe ziet het theeblad er eigenlijk uit? Is het heel of gebroken? Zijn het kleine stukjes of is het stof. Van dat laatste weten we dat dat eigenlijk een soort overblijfsel is dat in theezakjes gebruikt wordt. Een echt kwalitatief goede thee heeft hele blaadjes. Ook de plaats van waar de blaadjes aan de theeplant groeien heeft invloed op de kwaliteit.

Laten we verder inzoomen op de theebladeren, en dan vooral voor zwarte thee. Hier wordt vaak, als er gesproken wordt over thee uit India en Sri Lanka, een bepaalde afkorting vermeld waaraan je precies kunt aflezen welk blad er geplukt is. De afkortingen in de hele bladeren categorie zijn:

OP                 Orange Pekoe: dit is een goede kwaliteits-thee met hele bladeren.                          Deze bladeren zijn de eerste twee van elke stengel.

FOP              Flowery Orange Pekoe: voor deze thee zijn knopjes en de eerste                              blaadjes gebruikt. De theeblaadjes zijn zeer jong en zacht en dit zorgt voor een fijn aroma.

GFOP           Golden Flowery Orange Pekoe: betere kwaliteit dan FOP, omdat                           er fijne gouden (golden) puntjes van de bladknop in voorkomen.

TGFOP        Tippy Golden Flowery Orange Pekoe: in deze thee zijn nog meer                         gouden puntjes te vinden waardoor deze weer hoger is in kwaliteit dan GFOP.

FTGFOP      Finest Tipsy Golden Flowery Orange Pekoe: uitzonderlijke                                 kwaliteits- thee.

SFTGFOP    Selected Finest Tipsy Golden Flowery Orange Pekoe: deze                             stijgt nog iets boven de FTGFOP uit doordat de blaadjes
geselecteerd (S) zijn.

schema theeblaadjes

En dit is nog maar een kleine selectie aan afkortingen. Kijk je naar de verschillen tussen thee waarvan de bladeren gebroken zijn dan zijn daar ook weer verschillende gradaties in te vinden. Hetzelfde geldt voor de fannings en dust.

Het is nogal wat die afkortingen en dan zijn dit alleen maar gradaties in verschillende zwarte theeën uit India en Sri Lanka. Een handig bruggetje om te onthouden is hoe langer de afkorting hoe beter de theeblaadjes.

Zijn jullie deze afkortingen wel eens tegengekomen of ben jij nog andere afkortingen tegengekomen? Laat het achter bij de reacties, ik ben benieuwd.

Bronnen: teacollection.be    detheepotwinkel.nl   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *