Thee informatie
Leave a comment

Het eerste kopje thee ooit

thee

Ik bedoel niet mijn eerste kop thee ooit, maar de aller allereerste ooit. Ja iemand moet ooit de thee ‘uitgevonden’ hebben. Het komt niet zomaar uit de lucht vallen..

Of toch wel?

Thee komt oorspronkelijk uit China waar het al duizenden jaren gedronken wordt. Het verhaal gaat dat keizer Shen Nong de ontdekker is van thee in het jaar 2737 v Chr. Hij zou buiten altijd een kop gekookt water gedronken hebben waar op een dag een aantal theeblaadjes in waaiden. De geur lokte uit tot het nemen van een slok en de smaak beviel de keizer zo goed dat hij voortaan altijd een aantal theeblaadjes bij het water deed. En voilà, het begin van de Chinese theecultuur. Het zou nog een aantal jaren duren voordat thee echt onderdeel ging uitmaken van de Chinese traditie.

thee geschiedenisbron

Het eerste boek over thee werd gepubliceerd tijdens de Tang dynastie (780 AD) door geleerde Lu Yu en was getiteld Cha Ching. In dit boek werd het verwerkingsproces van thee beschreven net als het belang van goed water en de juiste manier van theezetten. De grondslagen van de thee kunnen we wel zeggen.

Ok, het is de vraag wat er eigenlijk waar is aan het verhaal van de keizer, maar ik vind het wel iets hebben. Op goed geluk ga je ergens je water koken en de wind zorgt ervoor dat er een aantal theeblaadjes in dwarrelen. Wat we wel weten is dat thee al duizenden jaren onderdeel uitmaakt van de Chinese cultuur.

Eerste kopje ooit in Europa

Thee mocht dan wel belangrijk zijn in de Chinese cultuur, hier in Europa had niemand er nog van gehoord. Wij moesten wachten tot de Japanners en de Russen de thee ontdekt hadden. In 1606 kwam het eerste kleine beetje thee naar ons kikkerlandje. Dit betekende niet dat iedereen nu van een kopje thee kon genieten. Het duurde tot 1630 voordat een grote groep Nederlanders interesse toonden in een kopje thee. Vanaf die tijd verspreide de thee zich ook langzaam door Europa. Toch bleef het in het begin vooral een drankje die door de rijken gedronken werd. Uiteindelijk is thee door iedereen in de armen gesloten.

Sinds thee zich door Europa verspreid heeft is de populariteit zowel toe- als afgenomen. Gelukkig zien we nu dat thee weer aan terrein wint. Er komen steeds meer theewinkels die goede losse thee verkopen, de high tea is immens populair en thee wordt ook steeds vaker in de keuken gebruikt. We zijn het nog niet zat dat kopje thee. Gelukkig maar.

Bron: dille-kamille, Four Leaves, theeshop, special tea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *