Hotspots, Utrecht
Leave a comment

Het Dutch Tea Festival 2017

Het is alweer een goede twee weken geleden, maar deze tweede editie van het Dutch Tea Festival is zeker nog artikelwaardig! 

Waren er vorig jaar werkzaamheden aan het spoor tussen Utrecht Centraal en Maarssen, dit jaar ging het in Harderwijk al ‘mis’. Mis tussen haakjes, want een uitvallende trein was geen megagroot probleem. Ik moest alleen een half uur langer wachten dan gepland en was dus ook wat later op het festival. Maar dat mocht de pret niet drukken!

Eenmaal aangekomen was ik nog ruim op tijd voor de eerste workshop, mindfulness. Gillian van NamasThee nam ons mee naar China en leerde ons hoe je hoe je heel bewust van je thee kunt genieten. Namelijk met een ‘speciale’ proefmethode. Uitademen, slok nemen, inademen, slikken, uitademen. Het is in het begin even nadenken, maar je keel zou zo ontvankelijker zijn voor alle smaken. Ik oefen nog even door.

Dutch Tea Festival - workshop mindfulnessNa deze leuke start van de dag was het tijd voor de theemarkt. Weer lekker veel theemerken om langs te gaan en van hun thee te genieten. Dit jaar was de theemarkt verdeeld over twee hallen. Een goede keus, want er was nu ruimte om te lopen, te blijven staan om te kijken, en je te oriënteren. Tussen de twee hallen was er een gezellig pleintje gecreëerd met live muziek, eten, drinken en zitjes. Een perfect plekje om tussen de middag even te lunchen en van het mooie weer en de muziek te genieten.

Ook vonden er meerdere theeceremonies plaats. In een lege hal was een prieeltje ingericht waar je bij kon gaan staan om te genieten van de thee die op traditionele wijze geschonken werd. Prachtig om te zien, en zo ontspannend ook!

Dutch Tea Festival - theeceremonie’s Middags wilde ik nog graag naar twee workshops: blending en tea pairing met fruit. Allebei erg interessant. Essentials Tea vertelde ons alles over het hoe en wat van blending, oftewel het mengen van thee en kruiden. Het geheim ligt in het uitproberen en proeven, keer op keer. Alleen zo krijg je de perfecte blend waar je naar op zoek bent.

Marielle Erkens verzorgde de workshop tea pairing. Lekker sippen aan thee en nibbelen aan gedroogd fruit. Ik blijf het lastig vinden om echt verschil te proeven in het hapje met en zonder thee. Ik ben er gewoon nog niet echt aan gewend en hier moet je echt wel voor trainen. Ik proefde vooral of de thee zachter of bitterder werd en niet zozeer de invloed op specifieke smaken van de thee of het hapje. Dit is echt een vak apart.

Om 4 uur ben ik weer in de bus richting station gestapt (een speciale festivalbus, top idee!) om dit keer zonder vertraging weer met de trein naar huis te gaan. De tweede editie van het Dutch Tea Festival was zeker weer geslaagd. Mooi weer, mooie theemerken, leuke workshops, veel enthousiaste theeliefhebbers, en een prachtige locatie. Tot volgend jaar!

Hoe vonden jullie het Dutch Tea Festival 2017?

Deze diashow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *