Amsterdam
Leave a comment

Het Dutch Tea Championship

Dutch Tea Championship 2017

Zondag 12 maart was het zover, het Dutch Tea Championship vond plaats in Amsterdam tijdens het Amsterdam Coffee Festival. Ik was erbij en vertel je er alles over. Een beetje laat dat wel, maar beter laat dan nooit.

Het komt niet vaak voor, maar ik stond op een zaterdag al om 7 uur naast mijn bed. Maar dit was voor een goed doel, het halen van de trein naar Amsterdam zodat ik om 10 uur bij de Westergasfabriek zou zijn. Om half 11 begon de Dutch Tea Championship en dat wilde ik voor geen goud missen.

Na een heerlijke wandeling door Amsterdam kwam ik aan bij het Amsterdam Coffee Festival. Nog even mijn kaartje laten zien, tas aannemen en na een kort rondje, was het tijd om naar “de arena” te gaan. Hier waren al meer theeliefhebbers te vinden en iedereen was druk bezig met de laatste voorbereidingen.

En toen was het zover, de deelnemers namen plaats achter hun theespullen en moesten twee mystery teas zetten voor de jury. Elke thee moest binnen 7 minuten worden gezet. De finalisten van dit jaar waren Charlotte van de Ven (Charlotte’s Choice), Jozefien Muylle (Be Your Tea), Mark van den Bogaart (Twistea) en Pieter-Bas Prins. De jury bestond uit de winnares van 2016 Anja Schukkink, Viral Sheth, Global Sourcing Manager bij Pickwick, en Jan Smink, chefkok bij De Librije.

Dutch Tea Championship finalisten

Door mijn plekje achter de jury hoorde ik dat de eerste mystery tea niet optimaal gezet was. Hij was bitter en dus te lang getrokken. Ook iedereen in de zaal mocht de mystery tea proberen. Simon Lévelt zorgde voor deze thee en daar heb ik ook uitgebreid gebruik van gemaakt. Na deze ronde was het tijd voor de Triangle Tea Tasting. Dit houdt in dat de deelnemers die thee eruit moeten halen die er niet bij hoort. Deze derde thee is bijvoorbeeld afkomstig van een andere theeplantage of uit een ander theeland. Dit lijkt mij echt een nachtmerrie.

Dutch Tea Championship Triangle Tea Tasting

Het laatste onderdeel ging over het combineren van thee met eten. Chefkok Jan Smink verzorgde het hapje en alle vier de deelnemers moesten daar een thee bij ‘pairen’. Deze thee moest live gezet worden in combinatie met een korte presentatie waarin ze vertelden over de thee en de zetmethode. Dit vond ik zo interessant om te zien. Elk had zo hun eigen reden voor hun deelnemende thee, en de presentaties eromheen waren geweldig om te zien. De een vertelde over alle smaken die in de thee te proeven zijn, de ander had een mooie menukaart waarop de thee uitgelicht werd, en weer een ander zet in op de beleving van het theezetten. Weinig woorden, en de thee laten spreken.

En dan komt uiteindelijk de vraag: Wie is volgens de jury de Dutch Tea Champion van 2017? Na een pauze waarin ik even een kijkje ging nemen in de standhal ernaast, was het tijd voor de uitslag. Wie van de vier theekenners en liefhebbers heeft laten zien kennis van thee te hebben in combinatie met sublieme smaakpapillen?

Charlotte en Mark zijn het helaas niet geworden. De derde en vierde plek gaat naar deze theeprofessionals. Het gaat dus tussen Jozefien en Pieter-Bas. En de winnaar is….

Dutch Tea championship 2017 winnaarJozefien Muylle! Van harte gefeliciteerd! Onze zuiderbuurvrouw heeft laten zien dat zij het vak van theesommelier goed in de vingers heeft en gaat naar huis met de titel Dutch Tea Champion 2017 én een reis naar de theevelden van India.

Na het Dutch Tea Championship vorig jaar misgelopen te hebben, vond ik het superleuk om er dit jaar bij te zijn. Het is mij wel duidelijk geworden dat ik nog veel te leren heb over de wereld van thee en daar ga ik dan ook gestaag mee door. En ooit, ooit, (in mijn dromen) sta ik dan misschien ook wel met trillende handjes thee te zetten op het Dutch Tea Championship.

Zat jij ook in de zaal bij deze spannende wedstrijd? Ik hoor graag hoe jij het vond!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *