Theeproeverij
Leave a comment

Gastcolumn: Theeproeverij bij Tea in the City

gastartikel Tea in the City

Een theeproeverij met luxe Betjeman and Barton-theetjes en zorgvuldig daarbij uitgezochte hapjes: perfecte ladies-day. Dus toog ik op een mooie woensdag met moeder en schoonzussen naar Amsterdam, naar Tea in the City.

De communicatie en service vooraf was perfect en we voelden ons meteen welkom bij aankomst. Tea in the City heeft een workshopruimte boven de winkel waardoor we rustig op onszelf konden zitten. Het is gezellig ingericht (de meubels zijn grotendeels zelfs te koop!) en op tafel lagen diverse theeboekjes klaar en er brandde een geurkaarsje.

We begonnen de proeverij met een grote mok “Les Invité’s”, een groene thee met roos, jasmijn en lychee. Een heerlijk licht en mildzoet ‘slobbertheetje’, concludeerden wij. Na deze opening, waarbij we al een geplastificeerd A4-tje vol thee-informatie kregen (leuk!) kregen we elk een blad voorgeschoteld met maar liefst 6 kopjes met 6 losse theesoorten en 6 bijbehorende hapjes. In de bijbehorende thermoskannen met heet water bleek kokend heet Spa Blauw te zitten, om de smaakervaring nog puurder te maken.

We kregen weer een geplastificeerd A4-tje met uitgebreide informatie over de 6 te proeven soorten, inclusief zettijd (dat kwam heel precies!), volgorde, en welk hapje erbij was gekozen. Wij mochten zelf ons eigen tempo bepalen en dankzij het bijgeleverde A4-tje konden we ook rustig per thee de informatie lezen. Ik ga die niet allemaal doorgeven hier, er moet tenslotte nog wat nieuws te beleven zijn als jullie zelf gaan proeven.

Theeproeverij

De zes theeën

1. China White Pearls, daarbij een mini vanille cupcake met icing. Wij vonden de icing eigenlijk wel heel erg overheersend zoet bij de delicate thee, maar de thee was heel lekker, mild en inderdaad een iets zoetig aroma.

2. Japan groene Sencha, daarbij een tomaatje in pestomarinade. Dit was voor ons werkelijk een positieve verrassing. De sencha van Betjeman & Barton is hartig en zoutig, een bijzonder aroma dat de een ‘zeewier’ en de ander ‘olijfolie’ noemde. De thee had ook echt een intens groene kleur. Het tomaatje was er prima bij en de hartige smaken versterkten elkaar echt. Dit is echt een thee om te schenken bij sushi, vonden wij! Eenmaal terug thuis had ik er spijt van dat ik deze zeer uitgesproken en afwijkende thee niet toch gekocht had.

3. Taiwan Formosa Jade Vert, daarbij een bruschetta met oude kaas. Net wat minder uitgesproken dan de Sencha, zonder het zoutige erbij, met een meer geelachtige kleur na het zetten. De smaak van de thee en het hapje complementeerden elkaar hier ook heel aardig, hoewel ik persoonlijk geen oude kaas genomen zou hebben maar een iets jongere zodat het wat minder pittig zou zijn bij deze milde en lichte thee.

4. Taiwan Oolong Dragon Noir, daarbij een rozijnenscone met jam. De halfgefermenteerde Dragon Noir was mijn persoonlijke favoriet, ik hou van krachtige en uitgesproken smaken. Deze thee is heel verrassend, en zou naar mijn idee net zo goed met hartig als met zoet te combineren zijn. Volgens de bijgeleverde info een zoete afdronk, die ik zelf niet echt merkte, maar de smaak had iets van kastanje, hazelnoot en rozijn. Heel bijzonder, ook omdat de bladeren zelf al herfstig bruin eruit zien en de thee na zetten ook.

Bij deze vierde thee begonnen we te merken dat per persoon de kleur van de thee verschilde. Nieuwsgierig vergeleken we het met elkaar en proefden ook bij elkaar. Hele minieme veranderingen in hoeveelheid theeblaadjes, hoeveelheid zetwater, of je de thee in het water laat zakken of opgiet, en de temperatuur van het zetwater kan dus best grote gevolgen hebben, dat was leuk om te zien en proeven.

Theeproeverij

5. India Darjeeling (first flush), daarbij aspergesalade met appel en ei. Verrassend, ik zou nooit bij een luxe en mild-aromatische Darjeeling FF een zo krachtige aspergesalade combineren: ik zou denken dat deze thee, die toch echt aandachtig drinken verdient, volkomen overstemd zou worden. Maar het paste verrassend genoeg heel goed bij elkaar. Volgens de bijgeleverde papieren zou de thee een asperge-aroma hebben. Dat proefden noch roken wij… maar toen we later de bus met thee mochten ruiken begrepen we wel wat ze bedoelden. Het was zo mild dat het niet opviel, maar zorgde er dus wel voor dat de salade er goed bij paste.

6. Uiteindelijk eindigden we met Zuid Afrika, Rooibos Jardin Rouge, daarbij een met pure chocolade overgoten gekonfijte sinaasappelschil. In deze rooibos zit aardbei, grapefruit, vanille, korenbloem, zonnebloem en rozenblad. Het bleek een krachtig-zoete thee te zijn, heel fruitig, en met weinig rooibosaroma. Voor ons een positieve ervaring, maar ik kan me voorstellen dat de échte rooibos-die-hards liever een minder gearomatiseerde rooibosthee nemen. Toch waren deze sterke aroma’s in deze combinatie met de sinaasappel-chocolade juist goed om het in balans te brengen.

Naderhand was er ook tijd om thee te kopen. Er werd wederom alle tijd voor ons genomen, voor alle soorten die we nog wilden ruiken en waarover we advies wilden.

Oh wat wil ik nu graag deze theeproeverij volgen! Het food-pairing aspect trekt steeds meer mijn aandacht en daar wil ik zeker nog meer over te weten komen. Zowel de theeën als de hapjes klinken erg goed. Bedankt Jiska voor het beschrijven van jouw ervaringen tijdens deze theeproeverij!

0 Comments

 1. Jiska Sanders-van Soest says

  Oh leuk, daar is hij!!! Ik hoop dat je er ook een keertje heen kan, het was erg lekker/leuk.

  Heb jij nog contact gehad met Evelyne die een extraatje aanbood voor de lezers van het blog? En zijn de foto’s nog overgekomen?

  Groetjes Jiska

  Met vriendelijke groet, Jiska Sanders-van Soest

  • Ik heb contact met haar opgenomen en hopelijk kunnen we wat regelen. Je foto’s zijn alleen niet overgekomen. Ik kan zien dat je ze in een mail hebt gezet, maar doordat deze weer doorgestuurd is kan ik er niet bij. Als je ze nog een keer zou willen sturen voeg ik ze toe aan jouw column.
   Groetjes, Kayleigh

   • Jiska Sanders - van Soest says

    Ik heb ze nogmaals gestuurd, is het gelukt? Anders zet ik ze gewoon even in Photobucket en geef je de links, dat is ook een optie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *