Thee informatie
comments 32

De voordelen van verse muntthee

drinken van muntthee

Sinds ik muntthee ontdekt heb, heb ik een tijdje weinig andere thee meer gedronken. Vooral toen ik verse munt bij de Lidl tegen kwam. Die week heb ik een flink aantal koppen muntthee gedronken. Gelukkig heeft verse muntthee vele voordelen.

Het is waarschijnlijk niet nodig om dit tegen theeliefhebbers te zeggen, maar officieel is muntthee geen thee. Er zit namelijk geen blad in van de Camellia Sinensis. Ook is het geen thee als we kijken naar theïne. Dit is namelijk niet aanwezig in muntthee. Toch wordt het thee genoemd, omdat het gieten van warm water over kruiden/bladeren nou eenmaal geassocieerd wordt met thee.

Naast dat een kop verse muntthee super snel te zetten is is het drinken van muntthee ook nog eens gezond!

De voordelen van verse muntthee

Waarom is muntthee gezond?

– Waar ik blij van wordt is de bewering dat muntthee een positieve werking heeft op de huid. Vooral als je een vettige huid hebt is het drinken van muntthee het proberen waard.

– Munt is goed voor je spijsvertering. Als je last hebt van je maag of je darmen zorgt muntthee ervoor dat deze weer tot rust komen. Ook werkt muntthee goed tegen darmgassen en een slechte adem.

– Munt helpt bij het afvallen. Nu hoef je geen wondermiddel te verwachten waardoor de kilo’s eraf vliegen, maar het helpt wel bij het onderdrukken van “cravings”. Zo kun je je gezonde levensstijl beter volhouden.

– Slaap problemen? Ook dan schijnt een kop muntthee te helpen. Voor het slapen gaan zet je een lekkere kop verse muntthee en weg zijn de uren die je wakker ligt. Dit komt doordat muntthee je helpt ontspannen waardoor je weer sneller in slaap zult vallen.

– Niet zozeer muntthee als de muntblaadjes zelf kunnen bepaalde vormen van hoofdpijn verhelpen. Wrijf de blaadjes over je voorhoofd en je neus en de hoofdpijn zal verdwijnen.

Ik kan al niet wachten op mijn volgende kop muntthee. Helaas was de verse munt die ik gekocht had al vrij snel weer op dus ik denk dat ik opzoek ga naar een muntplantje. Iemand tips waar ik deze het beste kan halen?

Mocht je op een gegeven moment genoeg hebben van muntthee met honing, dan moet je een van deze 5 variaties op muntthee eens proberen.

Edit: In plaats van een muntplantje te kopen, heb ik deze zelf gecreëerd met behulp van losse munttakjes. Het resultaat? Een muntplantje dat erg goed groeit. Ook zelf een muntplantje laten groeien, lees dan DIY van munttakje naar muntplantje en de update van het muntplantje.

Zijn jullie ook zo’n fan van muntthee? Ik hoor het graag bij de reacties!

Bronnen: Dieetvandaag, thesleuthjournal

32 Comments

 1. Muntthee is t lekkerste wat er is! Vaak buiten de deur neem ik muntthee. Waar ik benieuwd naar ben is hoe jij munt bewaart? Bij mij is vaak na 1 dag de munt al droog en bruin. Groetjes

  • Ik ben ook blij dat ik het eindelijk ontdekt heb! Ik heb de munt opgerold in een vochtig keukenpapiertje en bewaart in de koelkast. Je moet wel het papiertje vochtig houden, want na 2 dagen begonnen de blaadjes al te verleppen. Ik heb dan ook de hele week muntthee gedronken, omdat ik ze niet wou weggooien.

  • Soumaya says

   Wikkelen in een vochtige theedoek.
   En dan in de koelkast bewaren.
   Blijft zeker 4 a 5 dagen goed.

  • Achten says

   Ik bewaar hem in een kruikje met water, gaat prima blijft erg lang vers en geen gedoe met koelkast en nat papier.

  • Hallo Annabella,
   Ik drink sinds een tijdje verse munt en verse kruiden thee van plukkruidje. Dit is tot 16 dagen houdbaar in de koelkast omdat zij luchtdicht verpakken. ik bestel de kruiden altijd op http://www.plukkruidje.nl en is vaak de volgende dag al in huis!

  • Bianca says

   Zet eens een takje in een kopje kraanwater en zet het in de zon bij het raam, na een paar dagen krijgt je takje wortelen en dan kun je hem planten? heb ik ook gedaan.

 2. Ik haal muntbosjes op de markt voor 75 euro ct. het is een flinke bos en ik doe er zeker 6 dagen mee. De munt bewaar ik in vochtig keukenpapier onder in de koelkast en het blijft fris en groen. Succes.

 3. Mira says

  Je kan munt ook kopen bij de islamitische slager/groentenwinkel. Ik haal er wekelijks 3 bosjes voor €1,-. Ik drink niet anders soms wel 2liter ;). Je kan munt het best in een goed afsluitende bak in de koelkast bewaren. Zo kan het wel tot 2 weken vers blijven!!

 4. Corina says

  Heb ergens gelezen dat te veel munt thee drinken ook niet goed is voor je nieren ofzo?

 5. Demi says

  Ik heb laatst bij de AH een plantje munt gekocht. Die heb ik gepoot en nu heb ik onbeperkt verse munt. Stuk goedkoper dan telkens een nieuw bosje te kopen!

  • Dat plantje heb ik gemist. Weet je misschien of dit een eenmalig plantje was of dat ze deze altijd hebben?

 6. Wieke says

  Ik heb deze week een muntplantje bij de jumbo (1.49) gekocht. Deze hebben ze hier in ieder geval altijd staan en wanneer je ze goed ‘snoeit’ zou hij mooi moeten blijven uitlopen :). Ik ben benieuwd!
  (mijn basilicumplantje van de aldi (0.99) houdt het ook al maanden super goed, misschien hebben ze daar ook munt?)

 7. Munt groeit als onkruid. Heel snel en weinig onderhoud 🙂 Wel best niet te dicht in de buurt van andere kruiden, bloemen enz. planten. want munt gaat ze overwoekeren. Groetjes

 8. Ivm het woekeren heb ik een plantje in ewn pot gepoot, heerlijk altijd verse munt bij de hand :).

 9. Ik heb een muntplantje in de tuin. Op het einde van de zomer, haal ik de resterende blaadjes er af. Een deel droog ik maar een ander deel knip ik fijn en ik maak er ijsblokjes van. Deze bewaar ik in de diepvries, zodat ik de hele winter muntthee heb van mijn eigen muntblaadjes.

 10. Pingback: Top 10 thee artikelen 2014 | LoveForTea

 11. Jorinde says

  De blaadjes schoon spoelen en invriezen..zo altijd verse munt thee…anders idd zo verlept in de koelkast!

 12. Muntthee is heerlijk…vooral met een beetje honing erbij!!! Ik heb een keer een hele zak op de markt gekocht voor 3 euro geloof ik! Die van de Lidl is inderdaad ook heel goed! Beter dan die je bij AH kunt krijgen!

  Gr. Deborah

  P.s. Super leuke blog! 🙂

 13. Werner says

  OK, was ik net even op zoek om mij meer te informeren over het drinken van de munt combinatie hangplant die ik hier sinds een paar dagen op mijn balkon hangen heb. Heb namelijk hier om de hoek een combinatie van orange,-banaan,- citroen,-appel,-….munt gekocht. Het ziet er fantastisch uit en smaakt uiteraard ook fantastisch met een beetje honing liefst.

  Wou eigenlijk gewoon even zeggen dat ik hier nu net nieuw ben en dat ik de info waardeer.

  Groetjes uit Berlijn.

 14. Pingback: DIY: van munttakje naar muntplantje | LoveForTea

 15. Wij hebben in de tuin munt, en het is heerlijk om elke dag verse muntthee te drinken! Het helpt inderdaad voor het versnellen van mijn spijsvertering.

 16. Pingback: 10 meest gelezen artikelen van 2015 | LoveForTea

 17. Siz says

  Hoi Kaylaigh, Ik heb je een email gestuurd m.b.t de foto. Wil je daarover contact met me opnemen?

 18. moumni says

  Het is heel simpel. Je gaat naar een turkse/marokkaanse winkel en koopt een bos verse munt (vraag of de munt die dag geleverd is). Vervolgens kies je de dikste takjes (onderste gedeelte is vaak paarsachtig) en knipt het onderste gedeelte eraf (ongeveer 4 cm).
  Bevochtig 4 keukenpapiervellen en leg de takjes (blaadjes wel eraf knippen) in het midden van de vellen. Leg vervolgens de vellen in een ziplockzakje (sluit de zakjes) en plaats deze in de cv-ruimte of op een warme plek. Open de zakjes om de 3 dagen (voor verse zuurstof) en sluit de zakjes weer na een paar tellen. Na ongeveer 2 weken zullen er wortels uit de knopen (oksel waar de blaadjes zaten) verschijnen. Als de wortels ongeveer 1 cm zijn, moet je deze verpotten in aarde (plant deze wortels ongeveer 1cm onder het oppervlakte)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *