Theeceremonies
Leave a comment

De Oost-Friese theeceremonie

thee

Na de artikelen over de Chinese en de Japanse theeceremonie is het tijd om het eens dichter bij huis te zoeken. Zo vinden we net over de grens bij Groningen de theeceremonie van de Oost-Friezen.

Oost-Friesland is een streek in het uiterste noordwesten van Nedersaksen met in het Noorden de Waddenzee en in het westen de provincie Groningen. Mensen in deze streek drinken een aantal keer per dag 3 kopjes thee. Verwacht dan ook geen grote mokken, maar kleine kopjes. Ook is thee drinken in Oost-Friesland een manier om samen te zijn. Op bezoek gaan betekend dan ook vaak het drinken van 3 kopjes thee.

Bij deze theeceremonie draait het om het creƫren van drie smaken thee in een kopje. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van kandijsuiker en room.

oost-friese thee

Eerst wordt er een klontje kandijsuiker in het kopje gedaan. Dit kopje is vaak van een ouderwets servies. Over dit klontje suiker wordt zwarte thee geschonken. Als de suiker gaat ‘knisperen’ is de thee heet genoeg.

Hierna wordt er met een lepeltje een beetje room bij de thee gedaan zodat deze in wolkjes weer omhoog komt. Dit is een erg mooi gezicht. Belangrijk is om NIET te roeren. Het lepeltje mag alleen gebruikt worden om aan te geven dat je geen thee meer wilt. Het idee hierachter is dat je eerst een slokje thee met room neemt, daarna een slokje zwarte thee gevolgd door een slok thee met suiker. De reden dat er 3 kopjes gedronken worden is omdat het klontje kandijsuiker na 3 kopjes zo goed als opgelost is.

Hieronder een kort filmpje van TheevanSander waarin goed te zien is hoe het kopje gevuld wordt.


Mocht je ooit in Oost-Friesland aan de thee zitten vergeet dan niet het lepeltje in je kopje te zetten als je niet meer hoeft anders blijf je thee drinken!

Bronnen blogoverthee.nl | de-ontdekking.eu | ostfriesland-tourisme.nl
Afbeelding
1

0 Comments

  1. Leuk! Een aanrader om naar toe te gaan šŸ™‚
    En bedankt voor het gebruik van mijn filmpje!
    Sander Kriek,
    Thee van Sander

  2. Pingback: De Japanse theeceremonie | LoveForTea

  3. Pingback: De Chinese theeceremonie | LoveForTea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *