Theeceremonies
Leave a comment

De Chinese theeceremonie

thee

Ondanks dat thee steeds vaker gedronken wordt hier in Nederland, mis ik wel het hele aspect van de theeceremonies. Heerlijk vind ik het om filmpjes te kijken waar op een elegante wijze thee wordt gezet. Niet alleen de thee zorgt ervoor dat je ontspant, maar ook het kijken naar alle handelingen zorgt er bijna voor dat je in trance raakt.

In China maakt thee een belangrijk onderdeel uit van het dagelijkse leven. Niet alleen het drinken, maar ook het zetten van de thee krijgt speciale aandacht. Zo zijn er theeceremonie’s voor bruiloften, als er gasten worden ontvangen en als er afscheid genomen wordt van een overledene. Onderstaand filmpje is een voorbeeld van zo’n theeceremonie. Hier demonstreert een vrouw op elegante wijze hoe thee op de juiste manier gezet dient te worden.


Het hele Westerse aspect van mega koppen vol dampende thee is hier niet terug te vinden. Kleine kopjes zorgen ervoor dat elke keer dat je een kopje drinkt de thee weer iets anders smaakt. Zo volg je de smaakontwikkeling van de thee per kopje. Dat noem ik nou nog eens een belevenis.

Ook wordt de thee niet even snel in de keuken gezet, maar gewoon in het zicht. Het speciale dienblad zorgt ervoor dat je niet dicht bij een gootsteen hoeft te zitten. Deze vangt het warme water op waar de kopjes mee worden opgewarmd en omgespoeld.

Mocht je ooit deelnemen in zo’n geweldige thee ceremonie let er dan wel op hoe je de thee aanneemt. Het kopje moet je tussen duim en wijsvinger vasthouden waarbij je middelvinger de onderkant ondersteunt. Nu is het tijd om te genieten en te ontspannen.

Bekijk ook mijn artikelen over de Japanse theeceremonie en de Oost-Friese theeceremonie.

Heeft een van jullie al wel eens een theeceremonie bijgewoond? Lees het graag bij de reacties.

Youtube Robert Bonati

0 Comments

  1. Pingback: Het thee ABC presenteert ‘C’ | LoveForTea

  2. Pingback: De Oost-Friese theeceremonie | LoveForTea

  3. Pingback: De Japanse theeceremonie | LoveForTea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *