Thee informatie
Leave a comment

Chakai met wagashi of chaji met kaiseki?

Theerondje

Wat met wat, vraag je je waarschijnlijk af. Om daarachter te komen moet je even verder lezen, want ik ga het in dit artikel hebben over twee Japanse theeceremonies.

In een eerder artikel over de Japanse theeceremonie kun je een aantal filmpjes bekijken die niet alleen superinteressant zijn, maar ook erg ontspannend. In dit artikel duik ik in de chanoyuceremonie, ofwel het bereiden van een eenvoudige en zuivere kop groene thee door middel van voorgeschreven bewegingen.

Binnen de chanoyuceremonie heb je twee theeceremonies. De eerste is een informele bijeenkomst, genaamd chakai. De tweede is de formele bijeenkomst, chaji. Beide hebben als doel het bereiken van verlichting.

Theerondje

Mini-theeceremonie bij Thee aan Zee

Chakai

De chakai-theeceremonie is een ‘korte’ ceremonie van onder een uur. Deelnemers aan deze ceremonie krijgen dunne matcha (usucha) geserveerd met snoepgoed (wagashi). Het doel van dit snoepgoed is het verzachten van de bittere smaak van de matcha. Dit snoepgoed wordt gemaakt van rijstebloem, suiker en adzukibonenpasta.

De matcha wordt langzaam en doelbewust gezet. Alle benodigdheden worden op rituele wijze gezuiverd, alles heeft een eigen plek binnen de ceremonieruimte en zelfs voor de gast zijn er ‘spelregels’.

Chaji

De chaji-ceremonie is er een met lange adem, want deze gaat gepaard met een uitgebreid viergangenmenu (kaiseki). De matcha die hier geserveerd wordt heeft een dikke substantie (koicha).

Ook de chaji-ceremonie wordt met veel aandacht uitgevoerd.

De ceremonies zijn nogal lastig te beschrijven, dus ik raad je zeker aan om richting YouTube te gaan. Hier vind je geweldige video’s waarin alleen het kijken al meditatief werkt. Voor een echt uitgebreide video moet je die van Japan Documentary hebben.

Hoe ziet jouw theeceremonie eruit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *