Thee informatie
Leave a comment

Ben jij al bekend met ayurvedische thee?

Ayurvedische thee

Iets wat ik steeds vaker voorbij zie komen is ayurvedische thee. Net op het moment dat ik er zelf in wilde duiken, kreeg ik de vraag of ik een gastartikel wilde plaatsen over gezonde theeën. Gelukkig zijn ze ook bekend met ayurvedische thee. Vandaag het woord aan De Theebaron.

Wat is Ayurvedische Thee?

Veel mensen kennen de Ayurvedische thee variant niet. Naast dat het een thee is met speciale kruiden erin, is Ayurveda ook een holistische hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Als je Ayurveda intypt op Wikipedia is de letterlijke betekenis: Ayurveda is een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent. In dit blogartikel wordt een stuk specifieker beschreven wat Ayurveda nou precies inhoud.

We beginnen bij het begin

Wanneer Ayurveda precies is ontstaan is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige mensen heeft Ayurveda zich meer dan drieduizend jaar geleden ontwikkelt in India. Ayurveda betekent “Kennis van het leven’’. Daarmee wordt bedoeld dat Ayurveda het lichaam niet los ziet van geest en natuur. Ayurveda wordt gezien als een totale benadering, die voortkomt uit Hindoe tradities en daarbij gaan ze uit van een totaalbenadering van de desbetreffende ziekte. Ze proberen de ziekte te herstellen of te voorkomen door de energieën in ons lichaam en geest in balans te brengen en te houden.

Het doel van de Ayurvedische leer is om het te bereiken van een interne balans van de drie dosha’s en daarmee het natuurlijke welzijn en functioneren van alle organen. De drie dosha’s bestaan uit de volgende onderdelen:

VATA – word gezien als de verantwoordelijke over het zenuwstelsel en de ademhaling. VATA-thee lijd tot rust. Dit is goed bij stress, overbelasting en zelfs bij koude wintermaanden.

PITTA – hierbij word de stofwisseling, spijsvertering en de lichaamstemperatuur gereguleerd. De PITTA-thee heeft een verkoelende en verzachtende werking. Daarom adviseren mensen om PITTA-thee te drinken in de warme zomermaanden of bij erge honger en dorst.

KAPHA – zorgt ervoor dat het lichaam een goede vochtbalans heeft en daarbij geeft KAPHA het lichaam kracht en stabiliteit. Deze soort thee is met name geschikt voor mensen die last hebben van een trage stofwisseling of overgewicht.

Deze 3 dosha’s vertegenwoordigen met elkaar alle basis elementen in onze samenleving: aarde, vuur, lucht, ether en water.

Ayurvedische thee

Drink Ayurvedische thee!

Ayurvedische theeën worden gezien als zeer smakelijk, cafeïne vrij en daarbij zorgt het voor harmonie van het lichaam, geest en ziel. De Ayurvedische thee wordt niet gemaakt van bladeren van de theestruik, maar van andere planten die andere eigenschappen hebben. Dat maakt de Ayurvedische thee ook zo bijzonder. Verschillende kruiden zoals de bladeren van een bosaardbei, bonenkruid, brandnetel of rooibos kunnen gebruikt worden om de thee te bereiden. Het jammerlijke aan de Ayurveda is dat de medische voorschriften en handelingen van Ayurveda niet altijd worden ondersteund door de moderne medische wetenschap. Dit neemt niet weg dat Ayurvedische thee bekend staat als een lekkere en gezonde thee!

Kijk met deze informatie kunnen we wat. Ik vind het idee van ‘balans vinden’ erg goed passen in deze tijd waarin we alsmaar vliegen van de ene naar de andere afspraak, gezond willen eten, willen sporten, gezellig met familie en vrienden willen afspreken en ga zo maar door. Deze balans in het leven moet je zelf zien te vinden, en balans in je eigen lichaam is een goed beginpunt lijkt me zo. 

Ayurvedische thee heeft zeker mijn aandacht, maar hoe zit dat bij jou? Denk jij dat deze thee je helpt om in balans te komen, of ben je een echte nuchtere Hollander?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *