Thee, Zwarte thee
Leave a comment

Afrikaanse elegantie in je theekop

African Lady van Cupkes

Op het Dutch Tea Festival liep ik tegen een nieuw merk aan, Cupkes. Ik nam een proefzakje African Lady – Tanzania Lupunde mee.

Naast biologische thee kun je bij Cupkes ook terecht voor swan lake servies, servies dat gebaseerd is op Het Zwanenmooi. Vrouwelijk, elegant en prachtig.

African Lady – Tanzania Lupunde

Deze biologische African Lady zwarte thee komt van de Lupunde theeplantage in het zuiden van Tanzania. Deze theeplantage is gelegen op 2100 meter hoogte en werd gesticht in 1954. Thee van deze plantage is niet alleen biologisch, maar ook Fair Trade.

Dit zegt Cupkes zelf over deze zwarte thee:

Zwarte Afrikaanse thee uit het Livingstone Gebergte. Een ‘specialty’ thee van een exotische ‘thee natie’ met een vriendelijke milde smaak. De rood-zwarte theebladeren resulteren in een aromatische gouden kop.

Ik ben benieuwd!

Voor het zetten

Hoeveelheid: 2 gram
Watertemperatuur: 95°C
Trektijd: 3 minuten

Na het zetten

Geur: De theebladeren ruiken iets zoet, maar tegelijkertijd ook licht aards. Deze African Lady ruikt zeker niet zwaar, maar juist elegant en verfijnd.

Smaak: De smaak is toch krachtiger dan verwacht, het zorgt voor een iets samentrekkend mondgevoel. Toch is dat bij deze thee juist lekker. De combinatie is namelijk erg aangenaam. Het mondgevoel blijft net lang genoeg hangen om het te kunnen waarderen. Ondanks de krachtige smaak moet je zeker niet denken dat dit een zware thee is. De smaak blijft vriendelijk en elegant. Een milde zwarte thee die je versteld doet staan.

Een tweede ‘steep’ met water van een lagere temperatuur brengt mij een heel andere smaakbeleving. Het samentrekkende mondgevoel is weg, en de thee heeft een veel zoeter karakter gekregen. Toch blijft de kracht van zwarte thee behouden. Zo zie je maar wat de watertemperatuur met dezelfde thee kan doen! Beide smaakbelevingen zijn erg aangenaam en aantrekkelijk, maar voor een wat zoetere noot raad ik aan om het water zeker een vijftal minuten te laten afkoelen. Experimenteer!

Waar ga jij voor in zwarte thee, het samentrekkende mondgevoel en de wat krachtigere smaak of de mildere variant met een lagere watertemperatuur?

African Lady zwarte thee van CupkesAfrican lady van Cupkes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *