Thee informatie, Theesoorten
Leave a comment

7x Fairtradethee

thee

Voor de een een must en voor de ander een fijne bijkomstigheid, het fairtradelabel. Zelf hoor ik in de tweede categorie. Ik zal geen producten laten staan omdat ze niet fair trade zijn, maar mocht er een fair trade optie zijn, dan ga ik voor het fairtradeproduct. Door een mailtje van een van jullie ben ik in de fairtradethee gedoken, en deel ik vandaag zeven fairtradetheeën.

Wat is fair trade ook alweer?

Bij fair trade draait het om eerlijke handel. Boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden krijgen namelijk een eerlijke prijs voor hun handel. Op deze manier kunnen ze rondkomen van hun product en investeren in een duurzame toekomst.

Met het kopen van fairtradeproducten doorbreek je de vicieuze cirkel van weinig inkomen, niet kunnen investeren, nog minder inkomen en ga zo maar door.

fairtradethee

Bristol Tea Company

Opgericht in 2011, verkoopt Bristol Tea Company fairtradethee die geplukt is op de Makaibari, Jamguri en Greenfield plantages in India en Sri Lanka. Ook hun rooibos en lemongrass & ginger is fair trade. Ook kun je bij Bristol Tea Company terecht voor biologische thee. Op de kanoka assam na, heeft alle thee biologisch het certificaat ‘biologisch’ gekregen van de Soil Association, de grootste organisatie in het Verenigd Koninkrijk die dit certificaat mag geven.

Fair Trade Original

Een merk dat bijna iedereen wel kent is Fair Trade Original. Dit merk is in 1959 opgericht door een groep jongeren en is uitgegroeid tot een organisatie met fairtradeproducten die je  bijna overal kunt kopen. Zo vind je in elke supermarkt wel de pakjes thee. Earl grey, groene thee, rooibos, kamille met lavendel en nog meer.

Beautiful People Fairtrade Drinks

Beautiful People Fairtrade Drinks is onderdeel van de organisatie Beautiful People. De thee komt uit Sri Lanka en wordt rechtstreeks naar Nederland geïmporteerd. Een deel van de omzet wordt ook weer geïnvesteerd in sociale projecten op de theeplantages. Je kunt hier terecht voor zowel losse thee als theezakjes earl grey, groene thee, chai tea, rooibos en meer.

Puro

Ook bij Puro vind je fairtradethee met het Max Havelaar-keurmerk. Hier kun je losgaan op theezakjes met groene thee, rooibos, earl grey en smaakjesthee. Een selectief assortiment,  maar wel fair trade.

Peeze

Peeze ken ik zelf van communitea, een thee uit Sri Lanka met daarbij een persoonlijke boodschap. De thee wordt handmatig geplukt, en verwerkt en verpakt in Sri Lanka. Ook gaat er met elke kop thee een bedrag naar de Peeze Foundation, een stichting die de leef- en arbeidsomstandigheden in theelanden wil verbeteren. Communitea is verkrijgbaar in envelopjes, theezakjes en als losse thee.

Mr. Jones

Nog zo’n mooi merk, Mr.  Jones. Hier wordt aandacht besteed aan mens en milieu waarbij ingekocht wordt op basis van ‘eerlijke handel’. Bij Mr. Jones vind je pure theeën die niet gearomatiseerd of gemelangeerd zijn met andere theesoorten. Ook bevat deze thee geen kunstmatige toevoegingen.

Het schrijven van dit artikel kon niet zonder rondneuzen in de webshops. Het resultaat? Nieuwe theeën op mijn theelijstje, en ik weet zeker dat ik binnenkort een lekkere en verantwoorde bestelling plaats.

Clipper

Ook Clipper heeft fairtradethee in het assortiment, zoals o.a. de groene thee-varianten, de earl grey en de chai groene thee. Clipper vind je o.a. bij de Albert Heijn, Deen, Jumbo, Plus en diverse delicatesse en natuurvoedingswinkels.

Natuurlijk zijn er meer fairtrade-theemerken, waaronder bepaalde huismerken, dus mocht je er nog meer weten, laat het hieronder achter.

Vind jij fair trade belangrijk, of vind je het een fijne bijkomstigheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *