Thee informatie
Leave a comment

6x thee van de Camellia Sinensis

8 treasures or shaolin

In een vorige post liet ik een filmpje zien waarin de zes soorten thee worden geïntroduceerd. Al deze theeën komen van 1 plant, de Camellia Sinensis. Ondanks dat ze allemaal van dezelfde plant komen smaakt elke thee compleet anders. Hoe komt dat toch?

theeDit verschil zit hem in het verwerkingsproces na het plukken, met name tijdens het oxidatieproces. Na het plukken, verflensen en rollen van de theebladeren zorgt het oxideren voor het tot stand komen van de verschillende theeën. Dit is een proces dat, aan de hand van de gewenste thee soort, zo’n 4,5 uur kan duren.

Wat houdt dit proces in?

Het oxideren van thee vind plaats in een speciale ruimte waar warme, vochtige lucht doorheen geblazen wordt. De gekneusde theeblaadjes komen in aanraking met deze lucht waardoor de bladeren beginnen te oxideren. Dit is een belangrijk proces, omdat hierdoor de smaak, geur en kleur voor de gewenste thee tot stand komen.

Ook zorgt het oxideren van de thee in combinatie met het drogen ervoor dat thee lang bewaard kan worden.

thee fermenteren

Theebladeren voor het oxideren.

Bron: eleveldsteenwijk.nl

De verschillende thee soorten

Elke thee soort heeft zo z’n eigen oxidatieproces. Het verschil zit hem vooral in de duur van het proces of juist het ontbreken ervan.

Zwarte thee – 3,5 tot 4,5 uur
Groene thee – wordt niet geoxideerd
Witte thee – wordt niet geoxideerd
Oolong – 1.5 tot 2 uur
Pu erh – maanden of zelfs jaren kan deze thee gefermenteerd worden

Bronnen: delicieuse.be, teabar.nl

0 Comments

  1. Pingback: Thee proces van plukken tot verpakken | Love for Tea

  2. Pingback: Thee in je achtertuin | LoveForTea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *