Thee informatie
comment 1

5 stappen naar het perfecte kopje thee

Een goede kop thee is meer dan wat kokend water bij een zakje gieten en dat zakje dan flink op en neer halen in het water.
Ook de manier van mijn broertje is niet aan te raden. Hij vult zijn kop met een bodempje warme thee en de rest wordt gevuld met koud water…zet het in de koelkast en je hebt ijsthee. Zelf krijg ik wel eens vragen hoe ik het voor elkaar krijg om gloeiend hete thee te drinken. Heel simpel. Het is namelijk warme thee en geen lauwe.

Nu heeft iedereen zijn eigen manier van thee zetten. Helemaal niks mis mee natuurlijk. Smaken verschillen nu eenmaal. Toch zijn er bij het zetten van thee wel een aantal stappen die je kunt volgen om dat kopje thee nog lekkerder te maken.

Kop thee

5 stappen naar het perfecte kopje thee

1. Water koken
Klinkt logisch, maar je kunt beter alleen genoeg water koken voor het aantal koppen dat je wilt zetten of genoeg voor een pot. Beter is het ook om elke keer vers water te koken. Zet dus niet je waterkoker weer aan met het water dat je gekookt had voor je eerste kop thee. Laat de kraan ook eerst even stromen, zo krijg je vers water en wordt je thee nog lekkerder. Helemaal ideaal is het gebruiken van mineraal water.

2. Verwarm de theepot
Om de thee langer warm te houden kan je de theepot het beste even voorverwarmen. Doe wat warm/kokend water in de theepot en laat deze er een minuutje in staan. Een paar keer ronddraaien zorgt ervoor dat de hele pot warm wordt.

3. Doe de theeblaadjes in de theepot
Na het opwarmen van de theepot is het tijd voor de theeblaadjes. Als je losse thee gebruikt neem dan 1 à 2 theelepels per kop. Zet je een pot thee? Gebruik dan genoeg losse thee voor het aantal koppen dat je eruit kunt halen plus een theelepel extra voor de pot. Zoals ik al aangaf smaken verschillen. Dit is een richtlijn die je aan kunt houden, maar houd je van sterkere thee gebruik dan een theelepel extra.

4. Doe het water bij de thee in de pot
Ook dit lijkt logisch. Toch is de temperatuur van het water belangrijk. Groene thee bijvoorbeeld is het lekkerst bij een watertemperatuur van rond de 70graden. Zwarte thee heeft daar en tegen water nodig dat net van de kook af is. Hieronder een overzicht

Water temperatuur thee

5. Thee drinken maar!
Laat de thee zo’n 3 tot 5 minuten trekken. Zeker niet langer dan 10 minuten! Natuurlijk is dit ook weer smaak gebonden. Als je losse thee gebruikt hebt gebruik je tijdens het inschenken een zeefje of een filter. Dit natuurlijk als je geen thee-ei gebruikt hebt.

Voor een tweede kop thee hoef je alleen maar opnieuw water te koken en dan kan je dezelfde thee weer gebruiken. Losse thee kan namelijk vaker opgeschonken worden. Reken dan wel een minuutje extra voor het laten trekken van de thee.

Sommige zullen nu wel denken. Je neem thee zetten veel te serieus. Misschien wel, maar ik wil natuurlijk wel een lekker kopje thee. En als je er even over nadenkt is het niet heel anders dan wat je misschien nu al doet. Ik beschreef namelijk niets meer dan het laten koken van water en dit op je thee gieten. Denk de volgende keer dat je thee zet alleen eens aan de temperatuur van het water. Zet je groene thee? Wacht dan een minuutje voordat je de thee laat trekken. Geef je de thee ook de tijd om op smaak te komen dan geniet je van een heerlijk en perfect kopje thee.

1 Comment

  1. Pingback: Review: Groene thee met vanille « Love for Tea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *