Thee accessoires, Thee informatie
comments 8

5 manieren om losse thee te gebruiken

thee

Hoeveel moet ik gebruiken? Waar moet ik het in doen? Jemig, het is wel een gedoe of niet? Een kleine selectie van vragen die ik krijg als ik het heb over thee en dan vooral over losse thee.
Velen zien losse thee nog steeds als onhandig, te veel werk en gedoe. Ja, een theezakje open maken en het zakje in je kopje hangen is inderdaad makkelijk, maar persoonlijk vind ik het resultaat niet echt om over naar huis te schrijven. Vandaag hoop ik dat ik wat mensen kan overhalen om losse thee een kans te geven, want ik zal jullie 5 manieren laten zien waarop je losse thee kunt gebruiken (en nee dat kost geen uren van tijd).

Los in de pot

Liu An Melon Seed

Niks geen gedoe met waar doe ik de thee in. Gewoon, hup, in de theepot. Let wel op of je een theepot hebt met ingebouwd filter. Deze zit vaak in de tuit. Heeft je theepot deze niet dan kun je de thee ook via een zeefje uitschenken. Het is ook aan te raden om de thee na het zetten over te gieten in een andere theepot. Zo voorkom je dat de thee te lang trekt en bitter wordt.

Het voordeel van deze manier is dat de losse thee alle ruimte krijgt om zich uit te vouwen om zo smaak af te geven. Het nadeel is wel dat je daarna alle thee weer uit je theepot moet zien te krijgen. Een aantal keer spoelen met water is dan wel nodig, want in mijn ervaring blijven de theeblaadjes nogal plakken aan de theepot.

Thee-ei

Korakundah

Een thee-ei is eigenlijk een zeefballetje die je open kunt maken om er thee in te doen. Je hebt exemplaren aan een koortje of met een soort handvat. Ook heb je verschillende groottes. Zo zijn er thee-eieren die genoeg thee kunnen bevatten om een pot thee mee te zetten en thee-eieren die geschikt zijn voor een kop/mok. Naast de wat saaie ronde balletjes zijn er ook genoeg grappige varianten zoals eendjes, haaien, poppetjes en huisjes. Bekijk dit artikel voor 10 leuke en grappige thee eieren.

Het voordeel van een thee-ei is dat je de losse thee niet uit je kop of theepot hoeft te vissen. Je haalt het thee-ei eruit en je kunt genieten. Het nadeel is wel dat de losse thee veel minder ruimte heeft om smaak af te geven. Ik raad dan ook aan om zelfs voor een kop of mok een wat groter thee-ei te gebruiken. Zo geef je de losse thee wat meer ruimte en kun je van een nog lekkere kop thee genieten. Ook kan het legen van het thee-ei lastig zijn.

T-sac

tea moments

 

 

 

 

 

 

 

Een t-sac is te vergelijken met een thee-ei, maar heeft meer weg van een theezakje. Het is dan ook een soort zakje waar je de losse thee in moet doen. Ook hier heb je weer verschillende maten. Van één-kops-zakjes tot theepot formaat.

Het voordeel is net als bij een thee-ei dat je de losse thee niet uit je kop of theepot hoeft te vissen. Daarnaast kan de thee met het zakje de ton in. Je hoeft dus niks om te spoelen om alle theeblaadjes eruit te krijgen. Een nadeel van het gebruiken van een t-sac is dat je geregeld een nieuw pakje moet komen en ook hier heeft de thee niet de mogelijkheid om zich volledig uit te vouwen. Als je een t-sac wilt gebruiken dan raad ik ook hier aan om een wat groter exemplaar te gebruiken zodat de thee meer ruimte heeft.

Theezeefje

wpid-IMG_20131217_152115.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Het zeefje kom ik vaak in de horeca tegen. Het is een zeefkommetje die op/in een kop ligt. Deze rust vaak op een soort van uitsteeksels aan twee kanten.

Het voordeel van een zeefje is dat je geen losse thee in je kop/mok komt. Als de thee lang genoeg getrokken heeft hoef je alleen het zeefje er maar uit te halen om te genieten. Nadeel is wel dat ook hier de losse thee niet alle ruimte krijgt om uit te vouwen, maar naar mijn idee wel meer dan bij een thee-ei en t-sac. Vooral als het een zeefje is die wat dieper in de kop ligt krijgt de thee nog best wat ruimte.

Smart tea maker

30 days of tea #12

 

 

 

 

 

 

 

Toen ik deze voor het eerst in de horeca tegenkwam was ik verkocht. Wat een handig ding! De losse thee gaat in het kannetje en nadat deze lang genoeg getrokken heeft zet je het kannetje op de theekop en door een speciaal mechanisme stroomt de thee in de theekop.

Het voordeel van deze manier is dat je zeker twee koppen thee kunt zetten. Natuurlijk krijgen de theebladeren genoeg ruimte om smaak af te geven en het mechanisme laat geen theebladeren door. Het nadeel is wel dat de thee blijft trekken. Je kunt de theebladeren er dus niet uithalen om pas later die tweede kop in te schenken. Als je met z’n tweeën thee wilt drinken is dat natuurlijk geen probleem, want dan gaat de tea maker gewoon leeg.

De methode die mijn voorkeur heeft is de losse thee gewoon los in de theepot. Ik mag dan wel niet zo vaak een pot thee zetten, maar ook als ik maar één kop thee wil gebruik ik de thee los. Ik heb een soort reisbeker met een zeefje. Ik kan de losse thee dus gewoon los in de reisbeker doen en volledig laten uitvouwen. Als de thee lang genoeg getrokken heeft draai ik de dop eraf en schenk ik de thee in een kop. Het filter houdt de losse thee tegen. Ideaal.

Naast deze methode gebruik ik ook regelmatig een t-sac. Vooral als ik weet dat ik echt maar één kop thee wil zetten. Een theelepel thee in het zakje en als de thee klaar is kan het zakje zo de ton in. Maar die smart tea maker staat ook nog steeds hoog op mijn wish list.

Naar welke methode gaat jullie voorkeur uit? Of maak jij nog anders gebruik van losse thee? Ik lees het graag bij de reacties. 

8 Comments

  • Deze is ook handig! Het systeem lijkt inderdaad wat weg te hebben van de smart teamaker. Handige theepot voor losse thee dus 🙂

 1. Annelies says

  Wat een leuke blog heb jij! Ik kwam hem vandaag voor de eerste keer tegen en heb al een paar van je berichten gelezen. Ik ben zelf ook zot van thee^^

  Ik zet mijn thee op een iets andere manier. Omdat ik de thee genoeg ruimte wil geven om rond te dwarrelen in het water doe ik de thee in een glazen maatbeker. Als de thee klaar is giet ik hem in een theepot door een vergietje. Zo blijft de thee niet trekken.

  Het is wel wat extra werk (en extra afwas), maar na een tijdje ben je dat ook weer gewoon;)

  Groetjes,

  • Dank je 🙂 leuk om te horen dat anderen ook zo van thee houden. Eerst in een maatbeker zeten is inderdaad ook een idee. Inderdaad ideaal omdat de thee zo niet blijft trekken. Ik doe ongeveer hetzelfde met mijn ‘reisbeker’. Die giet ik ook over in een kop. Meer afwas, maar het went zeker. Vooral als je weet dat je van een lekker kopje thee gaat genieten.

 2. Marleen says

  Superleuke blog! Hier ook een thee-fanaat. Zelf gebruik ik de T-sac, wat overigens ideaal is voor de camping! Zakjes gevuld mee in een boterhamzakje en dan lekker in de buitenlucht genieten van een lekker thee’tje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *